piątek, 8 listopada 2013

PASTA KOPERKOWA Z CZERWONEJ FASOLI

Danie wegańskie, bezglutenowe.

Przygotowaliśmy dzisiaj pastę z czerwonej fasoli. Ta roślina strączkowa jest szczególnie polecana dla wegetarian i wegan ze względu duża zawartość białka jak i witamin z grupy B głównie B1- tiaminy, która ma działanie antydepresyjne, poprawia pamięć i logiczne myślenie. Dodamy jeszcze, że jak każde rośliny strączkowe fasola jest bogata w izoflawony zbawienne dla kobiet w okresie menopauzy jak i zmniejszające ryzyko raka prostaty u mężczyzn. Nie dość, że zdrowa to jeszcze pyszna. Polecamy eksperymentować z dodatkami do past.

Składniki:

Pasta koperkowa:
 - 2 puszki fasoli czerwonej (ważne żeby sprawdzać skład i wybierać fasole z jak najmniejszą ilością dodatków)
- świeży koperek
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Fasole płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, blendujemy lub miażdżymy fasole tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy olej, sól, pieprz do smaku oraz posiekany wcześniej koperek. Mieszamy i voilà!






















Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz