wtorek, 5 listopada 2013

KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ

Danie wegetariańskie, bezglutenowe.

Na dziś przygotowaliśmy zdrowy, a jakże pyszny obiad. Porcja witamin zawarta w takim daniu sprawia, że możemy się najeść, a jednocześnie czuć się lekko. Szybko, zdrowo, apetycznie - tak jak lubimy.

Składniki:

Kotleciki z kaszy gryczanej:
- 3 torebki kaszy gryczanej prażonej
- 12 pieczarek
- 2 cebule
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki gryczanej
- olej słonecznikowy
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Panierka:
- bułka tarta
- mąka razowa żytnia z otrębami
- słodka papryka
- przyprawa cevapcici (bez glutaminianu sodu)
- sól do smaku

Sos grzybowy:
- 10 pieczarek
- opakowanie borowików suszonych
- 2 cebule
- sól, pieprz, sos sojowy do smaku
- mąka żytnia razowa

Pieczona cukinia:
- cukinia
- tymianek
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku























Przygotowanie:

Kotleciki z kaszy gryczanej:
Kaszę gotujemy według przepisu. Pokrojone pieczarki w paski i cebulę w piórka smażymy na oliwie. Do ugotowanej kaszy dokładamy usmażone pieczarki z cebulą, dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania. Dokładamy jedno jajko i 4 łyżki mąki gryczanej do zagęszczenia. Masę tę mieszamy i formujemy.

Panierka:
Do jednej szklanki bułki tartej dodajemy jedną szklankę mąki razowej żytniej z otrębami, 1,5 łyżeczki słodkiej papryki oraz po jednej łyżeczce soli i przyprawy cevapcici do smaku. Wszystko mieszamy, a uformowane wcześniej kotleciki z kaszy gryczanej obtaczamy i smażymy na średnio głębokim oleju (u nas sięgał on mniej więcej do połowy kotlecików).

Sos grzybowy:
Opakowanie suszonych borowików moczymy w garnku gorącej wody przez około 30 minut i w tej samej wodzie gotujemy je przez 40 minut na małym ogniu. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, a następnie smażymy na oleju słonecznikowym. Gotowe borowiki kroimy w cienkie plastry, po czym wraz z pieczarkami i cebulą dusimy z dodatkiem szklanki wody przez około 15 minut. Dodajemy soli, pieprzu oraz sosu sojowego do smaku. Na sam koniec sos zagęszczamy dodając 1-1,5 łyżki mąki żytniej razowej.

Pieczona cukinia:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cukinię kroimy w krążki (talarki), dodajemy tymianku, obsypujemy drobno posiekanym czosnkiem oraz solą. Całość oblewamy odrobiną oliwy z oliwek i wkładamy do piekarnika na około 20 minut.


 Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz