poniedziałek, 4 listopada 2013

MUFFINKI Z MUSEM Z GORZKIEJ CZEKOLADY

Danie wegetariańskie.

Muffiny to coś co lubi praktycznie każdy. Wyglądają wyśmienicie, pachną fantastycznie, a smakują jeszcze lepiej. Na chłodniejsze dni takie jak te są wręcz idealne na poprawę humoru.

Składniki:

Ciasto brownies z mleczną czekoladą:
- 75 g masła
- 75 g mlecznej czekolady
- 75 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 60 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus z gorzkiej czekolady:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 żółtka
- 40 g cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki agaru
- 150 ml śmietanki kremowej 36%
- 12 papilotek
- kakao

Przygotowanie:

Ciasto brownies z mleczną czekoladą:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę na muffiny wypełniamy papilotkami. Masło kroimy na kawałeczki, czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do miseczki i roztapiamy razem w kąpieli wodnej (lub w dobrym rondelku z grubym dnem na bardzo małym ogniu ciągle mieszając). Masa powinna być błyszcząca i lejąca.Studzimy i mieszamy z cukrem. Dodajemy roztrzepane wcześniej jajka i mieszamy łyżką tak, aby powstała jednolita masa. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wykładamy do foremek po jednej pełnej łyżce na jedną muffinę. Pieczemy przez około 18 minut i wyjmujemy do ostudzenia.

Mus z gorzkiej czekolady:
Połamaną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Żółtka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy ostudzoną i roztopioną czekoladę, a następnie bardzo delikatnie mieszamy. Agar zalewamy 2 lub 3 łyżkami gorącej wody. Mieszając roztapiamy i studzimy tak, aby był lekko ciepły. Dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywną pianę i łączymy z masą bardzo delikatnie mieszając łyżką. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby mus nieco zastygł. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy masę na babeczki, po czym dekorujemy według własnego uznania. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny do zastygnięcia.
























Życzymy smacznego!

5 komentarzy:

  1. Piękne i kuszące.
    Dawno nie jadłam tak kalorycznych słodkosci, ale od czasu do czasu takie piękne czekoladowe muffinki zrobię. Na ekstra okazje swietne i eleganckie.
    Poza tym uwielbiam muffinkowe formy wypieków.

    Gratuluję otwarcia Kuchni Kreatywnosci i życzę powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za miłe słowa :)
      Czasem warto skusić się na takie słodkości i cieszyć się ich smakiem pomimo ich kaloryczności.
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
  2. Gratulujemy otwarcia bloga, życzymy wielkiej przygody w jego prowadzeniu, realizujcie swoje talenty, odkrywajcie własne potencjały, dobrze się przy tym bawiąc.Jesteśmy z Was dumni.
    Mama I tata.
    Ps. Muffinki przepyszne. :) )))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się :)
      Zapraszamy do próbowania naszych potraw!
      PS. Mamy nadzieję, że Was nie potrujemy! ;))))))))
      Ściskamy :*

      Usuń