Danie wegetariańskie.
Muffiny to coś co lubi praktycznie każdy. Wyglądają wyśmienicie, pachną fantastycznie, a smakują jeszcze lepiej. Na chłodniejsze dni takie jak te są wręcz idealne na poprawę humoru.
Składniki:
Ciasto brownies z mleczną czekoladą:
- 75 g masła
- 75 g mlecznej czekolady
- 75 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 60 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus z gorzkiej czekolady:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 żółtka
- 40 g cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki agaru
- 150 ml śmietanki kremowej 36%
- 12 papilotek
- kakao
Przygotowanie:
Ciasto brownies z mleczną czekoladą:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę na muffiny wypełniamy papilotkami. Masło kroimy na kawałeczki, czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do miseczki i roztapiamy razem w kąpieli wodnej (lub w dobrym rondelku z grubym dnem na bardzo małym ogniu ciągle mieszając). Masa powinna być błyszcząca i lejąca.Studzimy i mieszamy z cukrem. Dodajemy roztrzepane wcześniej jajka i mieszamy łyżką tak, aby powstała jednolita masa. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wykładamy do foremek po jednej pełnej łyżce na jedną muffinę. Pieczemy przez około 18 minut i wyjmujemy do ostudzenia.
Mus z gorzkiej czekolady:
Połamaną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Żółtka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy ostudzoną i roztopioną czekoladę, a następnie bardzo delikatnie mieszamy. Agar zalewamy 2 lub 3 łyżkami gorącej wody. Mieszając roztapiamy i studzimy tak, aby był lekko ciepły. Dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywną pianę i łączymy z masą bardzo
delikatnie mieszając łyżką. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby
mus nieco zastygł. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy
masę na babeczki, po czym dekorujemy według własnego uznania. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny do zastygnięcia.
Życzymy smacznego!
Piękne i kuszące.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam tak kalorycznych słodkosci, ale od czasu do czasu takie piękne czekoladowe muffinki zrobię. Na ekstra okazje swietne i eleganckie.
Poza tym uwielbiam muffinkowe formy wypieków.
Gratuluję otwarcia Kuchni Kreatywnosci i życzę powodzenia!
Dziękujemy za miłe słowa :)
UsuńCzasem warto skusić się na takie słodkości i cieszyć się ich smakiem pomimo ich kaloryczności.
Pozdrawiamy :)
Gratulujemy otwarcia bloga, życzymy wielkiej przygody w jego prowadzeniu, realizujcie swoje talenty, odkrywajcie własne potencjały, dobrze się przy tym bawiąc.Jesteśmy z Was dumni.
OdpowiedzUsuńMama I tata.
Ps. Muffinki przepyszne. :) )))))))
Cieszymy się :)
UsuńZapraszamy do próbowania naszych potraw!
PS. Mamy nadzieję, że Was nie potrujemy! ;))))))))
Ściskamy :*
Gratulacje dla Mamy i Taty!
OdpowiedzUsuń