Danie wegetariańskie, bezglutenowe.
Na śniadanie, lunch, deser czy kolację - placuszki jagodowe za każdym razem będą wam smakować równie wyśmienicie. Kuszą swym wyglądem, a smakiem zachwycają podniebienie.
Składniki:
Placuszki jagodowe:
- 300 g jagód
- 2 jajka
- puszka mleka kokosowego
- 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- jogurt bałkański
- mięta
- syrop klonowy
- olej słonecznikowy
Przygotowanie:
Placuszki jagodowe:
Mleko kokosowe podgrzewamy w garnku na małym ogniu, do momentu aż jego masa będzie gładka. Następnie przelewamy je do miski dodając jajka, cukier trzcinowy, sól i przesianą mąkę ryżową z bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Mieszamy trzepaczką do powstania jednolitej masy, po czym wciąż delikatnie mieszając dodajemy około 250 g jagód. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy z odrobiną jogurtu bałkańskiego, mięty i świeżych jagód. Na koniec polewamy słodziutkim syropem klonowym.
Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz