wtorek, 15 lipca 2014

PLACUSZKI JAGODOWE

Danie wegetariańskie, bezglutenowe.

Na śniadanie, lunch, deser czy kolację - placuszki jagodowe za każdym razem będą wam smakować równie wyśmienicie. Kuszą swym wyglądem, a smakiem zachwycają podniebienie.

Składniki:

Placuszki jagodowe:
- 300 g jagód
- 2 jajka
- puszka mleka  kokosowego
- 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- jogurt bałkański
- mięta
- syrop klonowy
- olej słonecznikowy






















Przygotowanie:

Placuszki jagodowe:
Mleko kokosowe podgrzewamy w garnku  na małym ogniu, do momentu aż jego masa będzie gładka. Następnie przelewamy je do miski dodając jajka, cukier trzcinowy, sól i przesianą mąkę ryżową z bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Mieszamy trzepaczką do powstania jednolitej masy, po czym wciąż delikatnie mieszając dodajemy około 250 g jagód. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy z odrobiną jogurtu bałkańskiego, mięty i świeżych jagód. Na koniec polewamy słodziutkim syropem klonowym.


Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz