piątek, 18 lipca 2014



Danie wegetariańskie, bezglutenowe.

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Ma siedem tysięcy lat i pochodzi z Meksyku. Jest przysmakiem obu Ameryk, ale uznanie zyskała sobie na całym świecie - zarówno dzięki swoim walorom smakowym, jak i wartościom odżywczym. Wspaniale smakuje z masłem ziołowym, które nadaje kukurydzy niezwykłego aromatu, także polecamy smarować i sobie nie żałować!

Składniki:

Kolba kukurydzy z masłem ziołowym:
- kolba kukurydzy
- masło
- chilli
- pół kciuka imbiru
- 3 ząbki czosnku
- pieprz kolorowy
- sól
- cukier






















Przygotowanie:

Kolba kukurydzy z masłem ziołowym:
Świeżą kolbę kukurydzy wrzucamy do gotującej się wody razem ze szczyptą soli, łyżeczką cukru i łyżeczką masła. Gotujemy od 4 do 7 minut w zależności od preferowanej twardości kukurydzy, po czym wyjmujemy. Masło przekładamy do osobnej miseczki dodając starty imbir i czosnek. Do tego wrzucamy także odrobinę posiekanego chilli. Jeśli lubisz na ostro posiekaj więcej. Solą i pieprzem doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej widelcem.























Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz