czwartek, 16 października 2014

KREM DYNIOWY

Danie wegetariańskie, bezglutenowe.

Sezon na dynie można uznać za otwarty! Ten łatwy, a jakże przyjemny w smaku krem jednogłośnie kojarzy nam się z jesienią. Idealny na chłodniejsze dni - potrafi nieźle rozgrzać i rozluźnić.

Składniki:

Krem dyniowy:
- dynia (około 1 kg)
- mleko kokosowe
- 2 ziemniaki
- 2 pomarańcze (średniej wielkości)
- 3 ząbki czosnku
- masło
- imbir
- dymka
- curry
- sól
- olej słonecznikowy



Przygotowanie:

Krem dyniowy:
Dynię i ziemniaki obieramy oraz kroimy w kostkę. Posiekaną dymkę wrzucamy do garnka na rozgrzane masło, następnie dodając ziemniaki z solą. Smażymy do 5 minut, po czym dodajemy dynię. Całość zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż ziemniaki wraz z dynią zrobią się miękkie. W między czasie na małej patelni smażymy przez chwilę na oleju słonecznikowym 2 szczypty curry, wyciśnięty czosnek i starty imbir. Mieszankę przypraw dodajemy do garnka razem z mlekiem kokosowym. Na sam koniec dodajemy sok z 2 pomarańczy.



Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz