piątek, 10 października 2014

POTRAWKA Z ANANASEM

Danie wegańskie, bezglutenowe.

Potrawka z ananasem to jedno z dań, które robi się szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Jest łatwa w przygotowaniu, ostra i słodka zarazem, a co najważniejsze piekielnie dobra. Jeden kęs w zupełności wystarczy, by się w niej totalnie zakochać.

Składniki:

Potrawka z ananasem:
- ryż parboiled
- ryż dziki
- natka pietruszki
- kotlety sojowe
- sos sojowe bezglutenowy
- 2 puszki ananasa krojonego
- 2 ząbki czosnku
- sos słodko ostry (tao tao)
- olej słonecznikowy
- mąka ryżowa
- mąka ziemniaczana
- przyprawa 5 smaków
- curry
- papryka słodka
- sezam
- czarnuszka






















Przygotowanie:

Potrawka z ananasem:

Kotlety sojowe wrzucamy do miski. Następnie dodajemy do nich pół łyżeczki papryki słodkiej, łyżeczkę curry, półtorej łyżeczki przyprawy pieciu smaków oraz kilka łyżek sosu sojowego. Wszystko zalewamy wrzątkiem do połowy na około 5 minut, do momentu, aż kotlety zrobią się miekkie. Następnie obtaczamy kotlety w wyciśniętym czosnku z przyprawami - tj. curry, papryka słodka, przyprawa 5 smaków - o proporcjach mniej więcej takich jak wcześniej, a dopiero po tym w mące ryżowej z ziemniaczaną po czym smażymy na oleju słonecznikowym. Usmażone już kotlety wykładamy na blachę, dodajemy 2 puszki ananasa razem z sokami i cały sos słodko-ostry. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Na sam koniec gotujemy ryż według przepisu. Podajemy z posiekaną natką pietruszki, sezamem i czarnuszką.

















Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz