czwartek, 29 stycznia 2015

BHAJI CEBULOWE

Danie wegańskie, bezglutenowe.

Bhaji cebulowe pochodzą z kuchni indyjskiej, ale jak się szybko okazało znakomicie sprawdzają się również w naszej kuchni. Są szybkim sposobem na super przekąskę. To, z jakim deepem je podacie jest waszą inwencją twórczą. Tutaj zachęcamy do ekperymentowania! Świetnie smakują z sosem słodko-ostrym, jeszcze lepiej z ajwarem, jednak według nas dżem morelowy z odrobiną imbiru wygrał wszystko.

Składniki:

Bhaji cebulowe:
- 2 duże cebule
- mąka z cieciorki ok. 100g
- chilli jalapeno kruszone
- curry
- garam masala
- sól
- woda
- dżem morelowy
- świeża mięta
- imbir ok. 1 cm
- sos sojowy
- olej słonecznikowy






















Przygotowanie:

Bhaji cebulowe:
Cebule kroimy w piórka i wrzucamy do misy razem z jedną kopiastą łyżeczką curry, jedną płaską łyżeczką garam masala, szczyptą chilli jalapeno i solą do smaku. Obtaczamy w dokładnie wymieszanych przyprawach i marynujemy przez około 30 minut, po czym dodajemy mąki z cieciorki i ponownie mieszamy. Dla uzyskania masy podobnej do naleśnikowej dolewamy wody. Na koniec smażymy na oleju słonecznikowym i przygotowujemy deep - do dżemu morelowego dodajemy drobno starty imbir, i odrobinę sosu sojowego dla smaku. Podajemy ze świeżo pokrojoną miętą.























Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz