Danie wegetariańskie, bezglutenowe.
Ciasto czekoladowe z pomarańczą jest bardzo proste i ku naszemu zdziwieniu również bardzo szybkie w przygotowaniu. Aaaaa za to jakie dobre! U nas w domu zniknęło tego samego dnia, co się pojawiło.
Składniki:
Ciasto czekoladowe z pomarańczą:
- 2 małe pomarańcze
- kakao ok. 50g
- migdały skruszone ok. 200g
- 6 jajek
- cukier ok. 200g
- bezglutenowy proszek do pieczenie
- soda oczyszczona
Polewa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- mleko ryżowe
- płatki migdałów
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe z pomarańczą:
Pomarańcze w całości wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 2h. Po ich wystygnięciu wkładamy je do blendera razem z resztą składników. Blendujemy tak, aby małe kawałki skórek pomarańczy były widoczne. Taką masę przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez około 1h.
Polewa:
Do małego garnuszka na małym ogniu wrzucamy pół tabliczki gorzkiej czekolady w celu roztopienia jej. Następnie dodajemy 1/3 szklanki mleka i łyżkę cukru jeśli macie ochotę. Ostudzone ciasto zalewamy polewą, a na koniec ozdabiamy płatkami migdałów.
Życzymy smacznych słodkości!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz