piątek, 8 listopada 2013

MUFFINKI OWOCOWE W KOLORACH RASTA

Danie wegetariańskie.

Oprócz zdrowej pasty z fasoli mieliśmy ochotę dzisiaj troszkę pogrzeszyć, wiec przygotowaliśmy muffinki. Zainspirowaliśmy się dzisiaj słoneczną Jamajką, wiec postanowiliśmy, że słodkości będą w ulubionych barwach Boba Marleya.

Składniki:

Ciasto na muffiny:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru (można dać mniej)
- 1-2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli 
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki kefiru lub maślanki lub jogurtu naturalnego 
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego (najlepiej pół na pół)
- 1 pełna łyżka ajerkoniaku lub advocaata
- barwniki spożywcze (czerwony, żółty, zielony)
- pół tabliczki białej czekolady
- owoce jakie tylko sobie zapragniemy (my dodaliśmy mrożoną mieszankę owoców leśnych)

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Obydwie mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sodę, sól i mieszamy. Dodajemy wodę, kefir, pokruszoną białą czekoladę, oliwę lub olej oraz ajerkoniak lub inny alkohol. Łączymy składniki bardzo delikatnie mieszając łyżką. Rozdzielamy ciasto na trzy równe części. Dodajemy do każdej z nich inny barwnik spożywczy (u nas były to kolory czerwony, żółty i zielony). Papilotki napełniamy masą jednego koloru do 1/3 wysokości, następnie dodajemy łyżeczkę dowolnych owoców, po czym przykrywamy je kolejnymi masami. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Upieczone i wystudzone muffiny dekorujemy np. lukrem i kolorowymi kuleczkami. Gotowe!


Życzymy smacznego! C:

2 komentarze: