Danie wegetariańskie.
Składniki:
Placek kukurydziany:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- puszka kukurydzy
- pomidor
- rukola
- bazylia
- kiełki lucerny (lub inne)
- olej roślinny
- oliwa z oliwek
Sos czosnkowy:
- jogurt grecki
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki wody
- koperek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Placek kukurydziany:
Oddzielamy białka o żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka, mąkę oraz kukurydzę z puszki i wszystko delikatnie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu do smaku.
Sos czosnkowy:
Mieszamy jogurt z wodą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku i mieszamy.
Całość:
Smażymy placek na oleju roślinnym pod przykrywką (nie obracając go) około 4-5 minut. W między czasie kroimy pomidor w kostkę, którego polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Zdejmujemy usmażony placek z patelni. Sypiemy na wierzch rukolę, kiełki, pokrojonego pomidora i wszystko polewamy sosem czosnkowym. Całość doprawiamy zmielonym pieprzem.
Życzymy smacznego!
Wygląda kusząco, trzeba kiedyś spróbować. Te wszystkie przepisy są waszego własnego autorstwa, tak? Gratuluje kreatywności. :>
OdpowiedzUsuńOczywiście, że własnego autorstwa. Dziękujemy!
UsuńBlog wygląda bardzo ciekawie, zaczynam śledzić. Mam nadzieję na potrawy wegańskie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy, już wkrótce nowości!
Usuń