niedziela, 17 listopada 2013

PLACEK KUKURYDZIANY

Danie wegetariańskie.

Składniki:

Placek kukurydziany:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- puszka kukurydzy
- pomidor
- rukola
- bazylia
- kiełki lucerny (lub inne)
- olej roślinny
- oliwa z oliwek

Sos czosnkowy:
- jogurt grecki
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki wody
- koperek
- sól i pieprz do smaku























Przygotowanie:

Placek kukurydziany:
Oddzielamy białka o żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka, mąkę oraz kukurydzę z puszki i wszystko delikatnie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu do smaku.

Sos czosnkowy:
Mieszamy jogurt z wodą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku i mieszamy.

Całość:
Smażymy placek na oleju roślinnym pod przykrywką (nie obracając go) około 4-5 minut. W między czasie kroimy pomidor w kostkę, którego polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Zdejmujemy usmażony placek z patelni. Sypiemy na wierzch rukolę, kiełki, pokrojonego pomidora i wszystko polewamy sosem czosnkowym. Całość doprawiamy zmielonym pieprzem.























Życzymy smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda kusząco, trzeba kiedyś spróbować. Te wszystkie przepisy są waszego własnego autorstwa, tak? Gratuluje kreatywności. :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że własnego autorstwa. Dziękujemy!

      Usuń
  2. Blog wygląda bardzo ciekawie, zaczynam śledzić. Mam nadzieję na potrawy wegańskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy, już wkrótce nowości!

      Usuń