poniedziałek, 23 grudnia 2013

PASZTET (A'LA)

Danie wegetariańskie, bezglutenowe.

Wśród naszych potraw na tegoroczną wigilię nie zabrakło pasztetu. Co prawda sposób jego przygotowania różni się od tradycyjnych przepisów, ale smak zapewni wam rozkosz na długie długie chwile.

Składniki:

Pasztet (a'la):
- 1 kg pieczarek
- 0,5 kg fasolki białej (drobnej)
- 6 cebul
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- mąka gryczana
- mąka kukurydziana
- łyżka masła
- czerstwa bułka bezglutenowa
- olej słonecznikowy
- majeranek
- papryka czerwona słodka
- gałka muszkatołowa
- 2/3 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz























Przygotowanie:

Pasztet (a'la):
Dzień wcześniej namaczamy fasolę. Pieczarki kroimy na małe części, a cebulę w paski. Bułkę namaczamy, a fasolę gotujemy do miękkości. Pieczarki smażymy na oleju słonecznikowym i maśle, aż woda wyparuje, a następnie dodajemy do nich cebuli. Smażymy dopóki się nie zeszkli. Wszystkie wymienione do tej pory składniki blendujemy (tylko nie zbyt drobno). Dodajemy po 2 kopiaste łyżki mąki gryczanej i mąki kukurydzianej oraz mieszankę przypraw (papryka czerwona słodka, majeranek, odrobina gałki muszkatołowej, sos sojowy, sól, pieprz i wyciśnięty czosnek). Wszystko mieszamy ręką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Foremkę smarujemy olejem i wykładamy masą. Wstawiamy do piekarnika na około godzinę.























Życzymy smacznego i wesołych świąt!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz