niedziela, 9 marca 2014

MAZUREK KAJMAKOWY

Danie wegetariańskie.

Po krótkiej przerwie, która spowodowana była kreatywnością - niestety nie kuchenną, a malarską - mamy zaszczyt podzielić się z wami naszym prostym przepisem na klasycznego mazurka kajmakowego, który nie jednego i nie jedną z was wprowadzi w stan błogiej rozkoszy, której pozbyć nie będziecie się chceli.

Składniki:

Mazurek kajmakowy:
- 3 żółtka
- 250 g cukru pudru
- 140 g masła
- 120 g mąki pszennej
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- bułka tarta
- masa kajmakowa
- 2 garści migdałów

Przygotowanie:

Mazurek kajmakowy:
Ucieramy żółtka z cukrem pudrem. W trakcie niewielkimi partiami dodajemy 120 g masła, następnie mąkę pszenną, a na końcu zmielone orzechy włoskie. Ucieramy (najlepiej mikserem) do momentu powstania jednolitej masy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Papierem do pieczenia wykładamy blachę, smarujemy ją resztką masła, która nam została, obsypujemy bułką tartą i wykładamy gotową już masą. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku, starając by ciasto uzyskało kolor kawy z mlekiem. Masę kajmakową dokładnie mieszamy, a następnie smarujemy już upieczone, kusząco pachnące ciasto, które na koniec abstrakcyjnie przyozdobiamy migdałami.

Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz