Danie wegańskie, bezglutenowe.
Składniki:
Bigos:
- 1 kg kapusty kwaszonej
- 0,5 główki kapusty białej słodkiej
- 2 opakowania dowolnych grzybów suszonych
- 1 kg pieczarek
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- wędzone śliwki węgierki
- jabłko
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- tymianek
- rozmaryn
- 1/2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki agawy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Bigos:
W jednym garnku gotujemy kapustę kwaszoną przez około 30 minut. W drugim garnku smażymy na oleju słonecznikowym pieczarki pokrojone w plastry. Do miski z wodą wrzucamy pokrojone w paski suszone grzyby. Po odparowaniu wody z pieczarek dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i poszatkowaną białą kapustę słodką, a następnie wsypujemy wszystkie przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, rozmaryn, papryka czerwona słodka, sól, pieprz, sos sojowy). Wszystko razem smażymy przez 5-10 minut. Ugotowaną kapustę kwaszoną wrzucamy do garnka z usmażonymi pieczarkami, cebulą i białą kapustą słodką. Zalewany 4 szklankami wody. Dokładamy wędzone śliwki węgierki, namoczone grzyby, starte na grubej tarce jabłko i agawę. Wszystko dusimy przez około 1h.
Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz