poniedziałek, 31 marca 2014

PANCAKES

Danie wegetariańskie, bezglutenowe.

Cieplutkie pancakes z owocami i syropem klonowym podane do łóżka - to marzenie każdej i każdego z nas. Na naszym stole śniadaniowym co jakiś czas obowiązkowo muszą się pojawić. Zachęcamy więc was do zrobienia sobie lub swojej drugiej połówce takiej porannej przyjemności.

Składniki:

Pancakes:
- 1 i 1/4 szklanki mąki bezglutenowej
- 1 i 1/4 szklanki jogurtu greckiego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki mleka migdałowego
- łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- jajko
- szczypta soli
- banan
- skórka pomarańczowa kandyzowana
- dżem wiśniowy
- syrop klonowy
- olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Pancakes:
Żółtko ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy przesianej przez sitko mąki bezglutenowej, jogurtu greckiego, oliwy z oliwek, mleka migdałowego, proszku do pieczenia i szczyptę soli. Razem miksujemy na gładką masę. Dodajemy ubite białko i delikatnie łączymy obie masy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu obracając pancakes w momencie, gdy zauważymy powstające na górnej warstwie bombelki. Podajemy z pokrojonym w paski bananem, kandyzowaną skórką pomarańczy i dżemem. Na koniec po wielkiej bombie kalorycznej polecamy pobiegać.


































Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz