czwartek, 27 marca 2014

SAJGONKI

Danie wegetariańskie, bezglutenowe.

Skoro już wdrążyliśmy się w klimaty kuchni azjatyckiej, warto pamiętać o sajgonkach. Cała zabawa z ich zawijaniem tylko na pozór jest skomplikowana, gdy dojdziecie do wprawy nie będziecie mogli przestać.

Składniki:

Sajgonki:
- marchew
- rzodkiew japońska
- 10 pieczarek
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- sałata karbowana
- 2 jajka
- makaron ryżowy brązowy
- papier ryżowy
- słodki sos chilli
- olej słonecznikowy
- sos sojowy
- pieprz ziołowy
- curry























Przygotowanie:

Sajgonki:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy a marchew, rzodkiew japońską, pieczarki oraz sałatę karbowaną kroimy w paski. Wszystko razem smażymy na patelni i lekko podduszamy dodając sosu sojowego, curry i pieprzu ziołowego. Makaron ryżowy brązowy kroimy na mniejsze kawałki i przygotowujemy według przepisu dodając do smaku sosu sojowego. Gotowy makaron ryżowy brązowy wrzucamy do warzyw na patelnie i mieszamy na małym ogniu. Papier ryżowy wkładamy do miski z letnią wodą na dwie sekundy. Po wyjęciu, gdy papier będzie już miękki nakładamy łyżkę farszu, zawijamy i smażymy we frytkownicy lub na głębokim tłuszczu do osiągnięcia koloru złocistego. Na koniec odkładamy na parę chwil na papier, by ociekły z tłuszczu. Gotowe! Jemy z dodatkiem słodkiego sosu chilli.

Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz