Danie wegetariańskie, bezglutenowe.
Skoro już wdrążyliśmy się w klimaty kuchni azjatyckiej, warto pamiętać o sajgonkach. Cała zabawa z ich zawijaniem tylko na pozór jest skomplikowana, gdy dojdziecie do wprawy nie będziecie mogli przestać.
Składniki:
Sajgonki:
- marchew
- rzodkiew japońska
- 10 pieczarek
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- sałata karbowana
- 2 jajka
- makaron ryżowy brązowy
- papier ryżowy
- słodki sos chilli
- olej słonecznikowy
- sos sojowy
- pieprz ziołowy
- curry
Przygotowanie:
Sajgonki:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy a marchew, rzodkiew japońską, pieczarki oraz sałatę karbowaną kroimy w paski. Wszystko razem smażymy na patelni i lekko podduszamy dodając sosu sojowego, curry i pieprzu ziołowego. Makaron ryżowy brązowy kroimy na mniejsze kawałki i przygotowujemy według przepisu dodając do smaku sosu sojowego. Gotowy makaron ryżowy brązowy wrzucamy do warzyw na patelnie i mieszamy na małym ogniu. Papier ryżowy wkładamy do miski z letnią wodą na dwie sekundy. Po wyjęciu, gdy papier będzie już miękki nakładamy łyżkę farszu, zawijamy i smażymy we frytkownicy lub na głębokim tłuszczu do osiągnięcia koloru złocistego. Na koniec odkładamy na parę chwil na papier, by ociekły z tłuszczu. Gotowe! Jemy z dodatkiem słodkiego sosu chilli.
Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz