środa, 26 marca 2014

SUSHI

Danie wegańskie, bezglutenowe.

Dziś postanowiliśmy napracować się troszkę bardziej niż zwykle i zrobić sushi. Jedno jest pewne - wysiłek wart był uczty. To z pozoru trudne do wykonania danie jest tak naprawdę dosyć proste, lecz pracochłonne, a domowej roboty smakuje równie dobrze co w restauracji. Włożyliśmy również wszelkich sił w to, by jakoś zobrazować wam czynność zwijania sushi, którą powinniście znaleźć też na youtube.

Składniki:

Sushi:
- ogórek
- rzodkiew japońska
- papryka czerwona
- papryka żółta
- marchew
- tofu
- awokado
- imbir marynowany
- kiełki rzodkiewki
- kiełki brokuła
- wasabi
- ryż do sushi
- nori
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- cukier
- sól

Przygotowanie:

Sushi:
Ryż wsypujemy do miski, którą zalewamy wodą, tak by pokryła całość. Nabierając ryżu do rąk trzemy go przez dłuższą chwilę, by ziarna się opłukały. Następnie zmieniamy wodę, najlepiej za pomocą sitka i znów to samo. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, po czym gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany ryż odstawiamy na około 15 minut w garnku pod przykryciem. W tym czasie sporządzamy sos do ryżu. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżeczek octu ryżowego, 3 łyżeczki cukru i szczyptę soli. Wszystko to mieszamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia, a następnie dodajemy do ugotowanego ryżu delikatnie mieszając. Całość przekładamy do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Ogórka, rzodkiew japońską, marchew oraz awokado obieramy i razem z tofu, papryką żółtą i czerwoną kroimy w cienkie paski. Tak jak na zdjęciu poniżej, na macie, która owinięta jest folią, kładziemy nori paskami w pionie. Rozprowadzamy na niej ryż - nie do końca - co jakiś czas mocząc dłonie w misce wody, by zapobiec lepieniu, po czym pokrojone w paski składniki kładziemy poziomo jedno na drugim. Całość pewnym i umiejętnym ruchem zawijamy tak, jak na kolejnym zdjęciu. Na koniec kroimy w pasy i zajadamy się z nutką sosu sojowego, wasabi i marynowanym imbirem.



































































Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz