Danie wegetariańskie, bezglutenowe.
Sezon na kurki
rozpoczęty, więc zupy kurkowej na pewno nie może zabraknąć. Na
chłodniejsze dni tego lata - a i takie się zdarzają - fantastyczna!
Składniki:
Zupa kurkowa:
- 0,5 kg kurek
- 2 cebule
- włoszczyzna
- 4 duże ziemniaki
- naturalna vegeta
- sos sojowy
- masło
- śmietana
- pieprz
- sól
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pęczek pietruszki
- pęczek kopru
- mąka kukurydziana
Przygotowanie:
Zupa kurkowa:
Kurki
dokładnie myjemy kilka razy, po czym szatkujemy je na drobne kawałki.
Następnie razem z cebula pokrojoną w kostkę smażymy wszystko na maśle i
pod przykryciem dusimy przez 15 minut. W tym czasie w osobnym garnku
ziemniaki pokrojone w kostkę i startą włoszczyznę również smażymy na
maśle. Po 5 minutach dodajemy wodę, przyprawy i gotowe grzyby wraz z
cebulą. Gotujemy około 40 minut, by zupa nabrała aromatu. W kubku
mieszamy ze sobą łyżkę śmietany z łyżką mąki kukurydzianej i dodajemy do
garnka w celu zagęszczenia zupy. Na koniec, gdy podajemy zupkę sypiemy
posiekanej pietruszki z koprem.
Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz