niedziela, 20 lipca 2014

ZUPA KURKOWA

Danie wegetariańskie, bezglutenowe.

Sezon na kurki rozpoczęty, więc zupy kurkowej na pewno nie może zabraknąć. Na chłodniejsze dni tego lata - a i takie się zdarzają - fantastyczna!

Składniki:

Zupa kurkowa:
- 0,5 kg kurek
- 2 cebule
- włoszczyzna
- 4 duże ziemniaki
- naturalna vegeta
- sos sojowy
- masło
- śmietana
- pieprz
- sól
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pęczek pietruszki
- pęczek kopru
- mąka kukurydziana

Przygotowanie:

Zupa kurkowa:
Kurki dokładnie myjemy kilka razy, po czym szatkujemy je na drobne kawałki. Następnie razem z cebula pokrojoną w kostkę smażymy wszystko na maśle i pod przykryciem dusimy przez 15 minut. W tym czasie w osobnym garnku ziemniaki pokrojone w kostkę i startą włoszczyznę również smażymy na maśle. Po 5 minutach dodajemy wodę, przyprawy i gotowe grzyby wraz z cebulą. Gotujemy około 40 minut, by zupa nabrała aromatu. W kubku mieszamy ze sobą łyżkę śmietany z łyżką mąki kukurydzianej i dodajemy do garnka w celu zagęszczenia zupy. Na koniec, gdy podajemy zupkę sypiemy posiekanej pietruszki z koprem.

Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz