poniedziałek, 29 września 2014

AJWAR

Danie wegańskie, bezglutenowe.

Pyszna i lekko pikantna pasta warzywna. Rewelacyjnie sprawdza się na chlebie i jako dodatek na przykład do chipsów (my uwielbiamy). Jest to przepis na 6 słoików, my zrobiliśmy zapas na całą zimę, póki papryki i bakłażany są w niskiej cenie. Polecamy zrobić to samo, ponieważ żaden ajwar ze sklepu nie będzie tak fantastyczny jak ten zrobiony u siebie w domu!

Składniki:

Ajwar:
- 8 papryk czerwonych
- 2 bakłażany
- 6 ząbków czosnku
- 3/4 papryki chilli
- 5 pomidorów
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- ocet z białego wina
- adżika
- czubryca czerwona
- cukier
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Ajwar:
Papryki i bakłażany pieczemy na grillu w temperaturze 180 stopni do momentu, aż ich skórka będzie delikatnie popękana po czym obieramy je z tejże właśnie skóry. Jakieś 10 minut przed wyciągnięciem ich z piekarnika dokładamy cebulę. Posiekane chilli z czosnkiem podsmażamy na oliwie z oliwek, a następnie blendujemy wszystkie składniki. Na koniec dusimy w garnku pod przykryciem, by pasta zrobiła się bardziej gęsta i doprawiamy według własnego uznania.



Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz