wtorek, 10 lutego 2015

ZUPA ORIENTALNA

Danie wegetariańskie, bezglutenowe.

Zupa rewelacja - tak powinna się nazywać - smaczna, zdrowa i ciekawa. Zresztą nie przekonacie się póki sami nie spróbujecie. Na chłodniejsze dni jest idealnym rozwiązaniem - syci i rozgrzewa. Jednym słowem - PYCHA!

Składniki:

Zupa orientalna:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- ćwiartka selera
- por
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- imbir 3cm
- pół kostki masła
- jajko
- mleko kokosowe
- pasta curry zielona 110g
- mieszanka orientalna
- sos sojowy
- mały jogurt naturalny
- papryka wędzona
- makaron ryżowy
- curry
- garam masala
- pół cytryny






















Przygotowanie:

Zupa orientalna:
Marchew, pietruszki i seler ścieramy na tarce. Masło i zielone curry wrzucamy do garnka - rozpuszczamy na małym ogniu - po czym  dokładamy skrojonego w talarki pora i podsmażamy. Następnie dorzucamy starte warzywa mieszając je co jakiś czas. Na patelni podsmażamy nasza mieszankę orientalną - my wybraliśmy hortex warzywa na patelnię z przyprawą orientalną - po czym również dorzucamy je do garnka. Cebulę przekrajamy na pół, nabijamy na widły i przypalamy nad ogniem. Ją także wkładamy do garnka razem ze startym imbirem i wyciśniętym czosnkiem. Wszystko dusimy od 10 do 15 minut. Dolewamy wody, a następnie mleko kokosowe, pół małego jogutru i przyprawy - troszkę curry, garam masala, papryka wędzona, sól i pieprz oraaaz pół wyciśniętej cytryny. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem ryżowym.

























Życzymy wszystkim smacznego i nie siorbcie zbyt głośno!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz