Danie wegetariańskie, bezglutenowe.
Zupa flaczki jest absolutnie fantastyczna! U nas obowiązkowo musi się pojawić co jakiś czas - a co lepsze znika jeszcze tego samego dnia. Dziwne? Sami sprawdźcie.
Składniki:
Zupa flaczki (a'la):
- 1 kg pieczarek
- 0,5 kg boczniaków
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- pół dużego pora
- pół selera
- kostka masła
- 2-3 łyżki wegaty naturalnej
- 2 łyżki gałki muszkatołowej
- 7 ziaren ubitej kolendry
- 4 łyżki papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej mielonej
- łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 3 łyżki majeranku
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Zupa flaczki (a'la)
Do garnka wrzucamy skrojone w plastry pieczarki i boczniaki, a następnie smażymy na 1/3 kostce masła. Po tym jak grzyby stracą wodę dodajemy resztę startych na tarce warzyw oraz mieszkankę przypraw, która składa się z wegety naturalnej, gałki muszkatołowej, kolendry, papryki ostrej, papryki słodkiej, pieprzu czarnego, ziela angielskiego, majeranku i liści laurowych. Gdy wszystko już się usmaży zalewamy garnek wodą, a na sam koniec dodajemy uprażoną na suchej patelni mąkę kukurydzianą.
Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz